فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 14 (تابستان 1389)

  • ویژه نامه 1
  • تاریخ انتشار: 1389/06/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فدرا اسلامی، بهمن پاسبان اسلام، مهدی تاج بخش، حسن تیمورپور صفحات 1-10
    این پژوهش به منظور ارزیابی عملکرد دانه و اجزای عملکرد 20 لاین جو تحت شرایط آب و هوایی دشت تبریز در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی به صورت بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان دادند که بین لاین های مورد مطالعه از نظر ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، تعداد پنجه در بوته و طول سنبله، اختلاف معنی داری وجود داشت. این امر نشان دهنده ی وجود تنوع ژنتیکی بین لاین ها بود. نتایج مقایسه میانگین صفات نشان داد که لاین EBYTC86-17 با داشتن طول سنبله، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه ی بالاتر و در نهایت عملکرد دانه ی بیشتر به عنوان لاین پرمحصول تر شناخته شد. پایین بودن تعداد پنجه، باعث بالا رفتن وزن هزار دانه و در نتیجه افزایش عملکرد دانه ی لاین مذکور گردید. به نظر می رسد پس از مطالعات تکمیلی از این لاین برای کشت در مناطقی با شرایط اقلیمی مشابه دشت تبریز بتوان استفاده کرد. همچنین، لاین های EBYTC86-5، EBYTC86-6 و EBYTC86-13 به دلیل داشتن عملکرد دانه ی پایین به عنوان لاین های ضعیف تر شناخته شدند. نتایج حاصل از بررسی ضرایب همبستگی ساده ی صفات مورد مطالعه نشان داد که بیشترین همبستگی ساده بین عملکرد دانه و اجزای آن مربوط به وزن هزار دانه و تعداد دانه در سنبله بود و بر اساس نتیجه ی تجزیه رگرسیون، 37 درصد از تغییرات عملکرد دانه توسط وزن هزار دانه و تعداد دانه در سنبله تبیین گردید. همچنین، با افزایش هر واحد در مقدار وزن هزار دانه 30 درصد و به ازای افزایش هر واحد در مقدار تعداد دانه در سنبله 14 درصد بر میزان عملکرد دانه افزوده شد. البته به ازای افزایش هر واحد ارتفاع بوته، 5 درصد از عملکرد دانه کاسته شد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، لاین، عملکرد دانه، Hordeum vulgare
  • اعظم دریانی، علیرضا تاری نژاد، سعید اهری زاد، فرهاد فرح وش، حسن خانزاده صفحات 11-22
    به منظور گروه بندی و دست یابی به ژنوتیپ های برتر در 30 لاین گندم بهاره در سال 1388 در مزرعه ی تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات مورد مطالعه شامل: عملکرد، اجزای عملکرد دانه، شاخص برداشت، طول پدانکل، طول ریشک، تعداد برگ، ارتفاع بوته، سطح برگ پرچم و ماقبل پرچم، تعداد روز تا مرحله آبستنی، تعداد روز تا سنبله دهی، تعداد روز تا گلدهی و تعداد روز تا برداشت بود. تجزیه واریانس صفات نشان داد که بین ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر اکثر صفات، اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1% وجود داشت که بیان گر وجود اختلاف ژنتیکی قابل توجهی بین لاین های مورد مطالعه از نظر صفات مورد ارزیابی می باشد. با تجزیه ی خوشه ای بر اساس تمامی صفات و بر مبنای داده های استاندارد شده به روش Ward، لاین ها در سه خوشه گروه بندی شدند. هشت لاین خوشه ی سوم از لحاظ عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در متر مربع، طول سنبله، طول پدانکل، ارتفاع بوته و سطح برگ پرچم برتر بودند. با انجام تجزیه بر عامل ها، پنج عامل 78.99% تغییرات کل را تبیین کردند، که در این میان عامل اول با توجیه 35% از تغییرات به عنوان عامل موثر بر عملکرد دانه نام گذاری شد. ژنوتیپ N-75-5 با عملکرد 289.5 گرم بر مترمربع پرمحصول ترین در میان ژنوتیپ های مورد مطالعه محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تجزیه عاملی، تجزیه کلاستر، عملکرد، گندم نان
  • ژیلا توپچی صفحات 23-40
    مراتع کندوان در دامنه ی شمالی رشته کوه های سهند قرار دارد. منطقه ی مورد مطالعه در محدوده ی طول های جغرافیایی 7/45 10 ̊46 تا «7/53 20 ̊46 شرقی و عرض جغرافیایی »3/12 42 ̊37 تا«8/13 52 ̊37 شمالی قرار دارد. حداقل ارتفاع بررسی شده در این منطقه 1800 و حداکثر 3000 متر می باشد. در منطقه ی مورد بررسی، تعداد 400 نمونه ی گیاهی جمع آوری و خشک شده و سپس به هرباریوم منتقل و با استفاده از کلیدهای معتبر خارجی و داخلی شناسایی و تعیین نام علمی شدند. 256 گونه متعلق به 153 جنس و 37 تیره شناسایی شد. از مهم ترین تیره های گیاهی جمع آوری شده از این منطقه می توان به تیره هایAsteraceae ، Fabaceae، Lamiaceae، Brassicaceae و Apiaceae اشاره نمود. تیره ی کاسنی با 40 گونه، بقولات با 29 گونه، نعناعیان با 25 گونه، تیره ی شب بو با 22 گونه و تیره ی چتریان با 16 گونه، به ترتیب بیشترین گونه ها را به خود اختصاص دادند. شکل زیستی هریک از عناصر گیاهی منطقه، با استفاده از روش رونکیه مشخص شد. اشکال بیولوژیک منطقه شامل 1.17% فانروفیت، 4.68% ژئوفیت، 6.25% کامفیت، 30.07% تروفیت و 57.81% همی کریپتوفیت می باشند.
    کلیدواژگان: استان آذربایجان شرقی، ایران، شکل زیستی فلور، کندوان
  • محمد افروزیه، بابک قلی زاده، علی مناف حسینی صفحات 41-50
    آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی برای مطالعه اثرات استفاده از سطوح مختلف مانان الیگوساکارید (صفر، 1 ، 2 و 3 گرم در کیلوگرم جیره پایه) بر صفات عملکردی رشد، صفات مربوط به لاشه و پروفیل چربی خون روی جوجه های گوشتی صورت گرفت. تعداد 600 قطعه جوجه گوشتی یک روزه از سویه راس 308 به صورت تصادفی در 5 تیمار قرار گرفتند. هر تیمار دارای 6 تکرار بود و در هر تکرار 20 قطعه جوجه قرار داشت. از آنتی بیوتیک آویلامایسین (10 میلی گرم در کیلوگرم جیره پایه) به عنوان شاهد مثبت در آزمایش استفاده گردید. نتایج حاصله در دوره آغازین نشان داد که هیچ یک از صفات عملکردی تحت تاثیر افزودن پری بیوتیک قرار نگرفت. همچنین افزودن آویلامایسن نیز اثری بر این صفات نداشت. در دوره رشد، صفت افزایش وزن در جیره های حاوی 2 و 3 گرم در کیلوگرم پری بیوتیک و یا آویلامایسین بیشتر از جیره شاهد (0.05>P) و ضریب تبدیل غذایی در جیره های حاوی 3 گرم در کیلوگرم پری بیوتیک و یا آویلامایسین کمتر از جیره شاهد بود (0.05>P). در دوره پایانی افزودن 2 و 3 گرم در کیلوگرم پری بیوتیک یا آویلامایسین ضریب تبدیل غذایی و افزایش وزن را در مقایسه با جیره شاهد بهبود داد (0.05>P). همچنین افزودن 2 و 3 گرم در کیلوگرم پری بیوتیک موجب کاهش چربی حفره شکمی (درصدی از وزن زنده) در مقایسه با جیره شاهد شد (0.05>P). ولی با جیره حاوی آویلامایسین تفاوت معنی داری نداشت. مقدار کلسترول سرم خون تنها در جیره حاوی 3 گرم در کیلوگرم پری بیوتیک کمتر از جیره شاهد بود (0.05>P). به نظر می رسد سطوح 2 و 3 گرم در کیلوگرم مانان الیگوساکارید، مناسب ترین سطح برای استفاده در جیره های طیور باشد.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، چربی خون، عملکرد، لاشه، مانان الیگوساکارید
  • شهلا نعمت اللهیان، مانی غنی پور، علیرضا صیداوی، سید ضیاءالدین میرحسینی، معین الدین مواج پور، علیرضا بیژن نیا صفحات 51-62

    عملکرد آمیخته های حاصل از پنج لاین تجاری چینی به نام های 32، 104، 110،152، 154 و پنج لاین تجاری ژاپنی به نام های 31، 103، 107، 151 و 153 کرم ابریشم در چهار دوره پرورشی مشتمل بر دو فصل بهار و تابستان بررسی گردید. مراحل تفریخ و پرورش آمیخته ها و فرآیندهای آزمایش و نیز رکوردگیری صفات مربوطه طبق دستورالعمل های استاندارد ESCAP (1993) انجام پذیرفت. طبق نتایج حاصل، به جز اثر پایه مادری، سایر عوامل موجود (نسل، جنس و گروه آمیخته) در مدل آماری در سطح P<0.0001 معنی دار بودند. میانگین اثر کلیه عوامل مورد بررسی به جز اثر پایه مادری روی صفات وزن پیله، وزن قشر پیله و درصد قشر پیله هم در سطح 0001/0P< معنی دار بود. نتایج برآورد مولفه های واریانس با استفاده از مدل یک صفتی نشان داد که آمیخته های 154 153 و 32 31 دارای وراثت پذیری خاص بالایی بودند (به ترتیب 0.8365 و 0.7848 برای صفت وزن پیله). می توان نتیجه گیری کرد که سرعت پیشرفت ژنتیکی حاصل از اجرای برنامه های انتخاب با استفاده از این آمیخته ها جهت تولید لاین های جدید بالاتر خواهد بود. از طرفی آمیخته 154 153 با وجود دارا بودن وراثت پذیری بالا در صفات انفرادی (0.8365 و 0.9854 برای صفات وزن پیله و وزن قشر پیله)، دارای میانگین پایین تری نسبت به آمیخته 32 31 بود که این امر بیانگر حساس بودن این آمیخته نسبت به شرایط محیطی است. نتایج حاصل از برآورد همبستگی های ژنتیکی افزایشی، محیطی و فنوتیپی با استفاده از روش آنالیز دو صفته نشان داد که بالاترین مقدار همبستگی ژنتیکی افزایشی در مورد همه صفات مربوط به آمیخته 154 153 است. در کل، آمیخته تجاری 32 31 از نظر بیشتر خصوصیات اقتصادی در سطح بالاتری قرار داشت.

    کلیدواژگان: آمیخته، کرم ابریشم، وراثت پذیری، همبستگی، تلاقی چرخشی
  • محمدحسین کاظمی، شبنم جعفری، حسینعلی لطفعلی زاده، محمد مشهدی جعفرلو صفحات 63-74
    آبدزدک اروپایی یکی از مهم ترین آفات حشره ای ایران از جمله منطق ه ی آذربایجان بوده و خسارت آن در برخی مناطق، بسیار اقتصادی می باشد. در این مطالعه، ویژگی های ریختی قسمت های مختلف بدن حشره از جمله طول بخش های مختلفی از اسکلت خارجی حشرات کامل مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اندازه ی بال های جلویی و عقبی، منتهی به تشخیص دوشکلی فصلی به صورت افراد بال بلند و بال کوتاه در این گونه گردید که بر اساس منابع موجود تاکنون در دنیا گزارش نشده است و احتمال می رود که افراد بال بلند و بال کوتاه از نظر ویژگی های زیستی و رفتاری نیز متفاوت باشند. دو شکلی جنسی توسط رگ بندی بال های جلویی جنس های نر و ماده تشخیص داده شد. یکی از ویژگی های مهم در تشخیص گونه ی آبدزدک ها آرایش خارها در ساق پاهای جلویی و عقبی است، به طوری که تعداد و طول این خارها در گونه های مختلف حشره متفاوت بود، ساق پای جلویی در افراد این گونه دارای چهار زایده ی انگشت مانند پهن و قوی در انتها بوده، در حالی که ساق پای عقبی دارای پنج خار تیز در کناره و هفت خار ظریف در انتها می باشد.
    کلیدواژگان: آبدزدک اروپایی، Gryllotalpa gryllotalpa، ویژگی های ریختی، دو شکلی فصلی، شمال غرب ایران
  • محمد اکرمی، آش ابراهیموف صفحات 75-84
    در چند سال اخیر خسارت بیماری های فوزاریومی نخود و سایر حبوبات افزایش چشم گیری یافته است، حتی این بیماری ها باعث نابودی بخش عمده ی محصول برخی از مزارع در آذربایجان شرقی شده است. استفاده از سموم موجب از بین رفتن میکروارگانیزم های مفید و بهم خوردن تعادل اکولوژیکی می گردد. قارچ تریکودرما موجب کنترل عوامل بیماری های فوزاریومی می شود، و همچنین مکانیزم دفاعی گیاه را تقویت می کند، و با ترشح آنزیم و هورمون باعث رشد و تقویت گیاه شده و در نهایت به حفظ تعادل اکولوژیکی کمک می کند. برای کنترل تریکودرما از روش روش کشت متقابل به صورت ماکروسکوپی استفاده شد. در این روش تقابل ایزوله های تریکودرما علیه گونه های فوزاریوم و ایزوله ها نسبت به همدیگر بررسی و مشخص گردید که ایزوله های Tr.1 و Tr.2 در کوتاه ترین مدت باعث توقف رشد پرگنه ی گونه های فوزاریوم گردید و در عین حال نسبت به همدیگر دارای کمترین تاثیر بودند. پیچش هیف تریکودرما به دور هیف گونه های فوزاریوم باعث لیز شدن و دفرمه شدن و توقف رشد هیف فوزاریوم شد. ترشحات مایع خارجی سلولی دو ایزوله Tr.1و Tr.2 به طور قابل ملاحظه ای از رشد پرکنه ی گونه های فوزاریوم جلوگیری کرد ودر عین حال نسبت به همدیگر دارای کمترین تاثیر بودند. متابولیت های فرار (گازی) تمام ایزوله ها در کاهش رشد میسیلیوم گونه های فوزاریومی موثر بودند. اثر بازدارندگی متابولیت های فرار Tr.1و Tr.2 بیشتر از سایر ایزوله ها بود ودر عین حال نسبت به همدیگر دارای کمترین تاثیر بودند. در این آزمایش ایزوله های Tr.1و Tr.2 T.harzianum و T.asprellum برای کنترل بیولوژیکی بیماری های فوزاریومی نخود در گلخانه انتخاب شدند. اینوکلوم Tr.1و Tr.2 به صورت مخلوط و به تنهایی به نسبت 10 درصد وزنی با خاک فوقانی گلدان های آلوده به اینوکلومF.oxysporum و F. solani (به نسبت 10 درصد وزنی) مخلوط شدند. در این بررسی، ایزوله های Tr.1و Tr.2 در سطح احتمال 5 درصد در مقایسه با شاهد موجب افزایش رشد و فاصله ی وزن تر گیاهچه های نخود و در سطح احتمال 1 درصد کاهش بیماری به نسبت 61.9 تا 73 درصد گردید.
    کلیدواژگان: بیماری های فوزاریومی، قارچ تریکودرما، میسیلیوم، نخود
  • المیرا حاجی محمدلو، داود شیردل صفحات 85-96
    در این تحقیق، تاثیر تغذیه ی کنه ی شکارگرTyphlodromus bagdasarjani از پنج نوع گرده ی گیاهی شامل گرده های بادام، زردآلو، سیب، گلابی و گردو به عنوان 5 تیمار غذایی در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی در طول دوره ی تخم تا کنه ی کامل، طول عمر افراد کامل نر و ماده و تعداد تخم روزانه و تعداد کل تخم آن مورد بررسی قرار گرفت. کنه ها به طور انفرادی روی بسترهایی از برگ توت سیاه با مقدار کافی از هر یک از گرده ها در دمای 2±24 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره ی نوری 8:16 ساعت (روشنایی-تاریکی) پرورش داده شدند. میانگین طول دوره ی تخم تا کنه ی کامل برای افراد ماده، از 11.69 تا 21.49 روز و برای افراد نر از 11.70 تا 20.07 روز متغیر بود. کمترین میانگین طول این دوره برای افراد نر و ماده با تغذیه از گرده های گردو، بادام و سیب، و بیشترین آن در صورت تغذیه از گرده ی گلابی به دست آمد. میانگین طول عمر افراد ماده بین تیمار ها از 17.45 روز تا 31.26 روز و برای نرها از 18.23 روز تا 31.44 روز در تغییر بود. بیشترین میانگین طول عمر افراد ماده با تغذیه از گرده های زردآلو و بادام و در نرها با تغذیه از گرده های زردآلو و گردو و کمترین آن در هر دو جنس با تغذیه از گرده ی گلابی مشاهده شد. همچنین، بیشترین میانگین تعداد تخم روزانه به ازای هر ماده (0.73 تخم) و تعداد کل تخم (9.60 تخم) به ترتیب موقع تغذیه ی این شکارگر از گرده های سیب و گردو مشاهده گردید. کمترین مقادیر این میانگین ها با تغذیه از گرده ی گلابی به دست آمد. نتایج نشان داد که کنه ی T. bagdasarjani با تغذیه از رژیم های غذایی فوق الذکر قادر به نشو و نما و تخم ریزی بوده و گرده های مورد استفاده می توانند غذای جایگزین برای این کنه باشند. گرده های درختان بادام و گردو برای کنه یT. bagdasarjani مناسب ترین رژیم غذایی بودند. گرده ی گلابی کمترین مطلوبیت و ارزش غذایی را برای این کنه ی شکارگر داشت.
    کلیدواژگان: باروری، زیست شناسی، طول عمر، کنه ی شکارگرTyphlodromus bagdasarjani، گرده
  • آزاده فلسفیان، سید کمال واعظی صفحات 97-112

    بیمه ی محصولات کشاورزی یک سیاست حمایتی قلمداد می گردد و علاوه بر نقشی که در کاهش اثرات منفی ریسک در واحدهای کشاورزی دارد، با اتخاذ تصمیمات و استفاده از ابزارهای خاص می تواند بیمه گذاران را به سمت بهبود مدیریت و رعایت بیشتر اصول فنی و بهداشتی سوق دهد. در این راستا، تحقیق حاضر به بررسی میزان اثرگذاری بیمه در رعایت اصول فنی، بهداشتی و مدیریتی در واحدهای دام صنعتی استان خراسان و باغ های سیب شهرستان دماوند پرداخته است. بدین منظور، با تکمیل پرسش نامه از این واحدهای تولیدی، اقدام به تحلیل های آماری شده است. نتایج تحقیق نشان داد که در دامداری های صنعتی، بیمه بر رعایت اکثر اصول فنی از لحاظ آماری تاثیر معنی داری دارد، در حالی که تاثیرگذاری بیمه در رعایت اصول فنی در باغ های سیب، در هیچ یک از موارد از لحاظ آماری معنی دار نبوده است. علاوه بر این، تاثیرگذاری بیمه در واحدهای دام صنعتی کمتر از 200 راس و باغ های سیب کوچک تر از 3 هکتار در مقایسه با واحدهای بزرگ تر، نمود بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: اصول فنی و بهداشتی تولید، باغ های سیب، بیمه، دام صنعتی
  • غلامرضا دین پناه صفحات 113-126
    هدف این تحقیق بررسی اثرات ویژگی های زراعی، اجتماعی، اقتصادی و ترویجی شالیکاران شهرستان ساری بر یکپارچه سازی اراضی می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی و روش علی- مقایسه ای بود. شالیکاران شهرستان ساری (42117=N) به عنوان جامعه ی آماری این تحقیق انتخاب شدند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 329 شالیکار به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. روایی ابزار پژوهش از طریق اعضای هیئت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه تربیت مدرس و متخصصان و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران به دست آمد. آزمون مقدماتی و اعتبار پرسش نامه از طریق تکمیل 30 پرسش نامه به وسیله ی شالیکاران در یکی از شهرستان های خارج از نمونه ی آماری به عمل آمد و ضریب اطمینان آلفای کرونباخ 0.82 محاسبه گردید. نتایج نشان داد که میانگین های سن، سابقه ی کشاورزی و سابقه ی کشت برنج در شالیکارانی که اراضی آنها یکپارچه می باشد، بیشتر است. همچنین، میانگین های سطح تحصیلات، سطح زیر کشت برنج، سطح زیر کشت زراعی، نفوذ پذیری اجتماعی، مشارکت اجتماعی، نگرش نسبت به یکپارچه سازی اراضی، عملکرد، درآمد، نسبت فایده- هزینه، استفاده از وسایل ارتباط جمعی، استفاده از منابع اطلاع رسانی و تاثیر فعالیت های آموزشی- ترویجی در شالیکارانی که اراضی آنها یکپارچه نمی باشد، بیشتر است.
    کلیدواژگان: یکپارچه سازی اراضی، شالیکاران، شهرستان ساری
  • محسن موسایی، ایرج ملک محمدی، سید جمال فرج الله حسینی، سید مهدی میردامادی صفحات 127-140

    هدف از این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر مشارکت بهره برداران در طرح های آبخیزداری از دیدگاه کارشناسان ترویج منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس می باشد. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق علی- ارتباطی است. جامعه ی آماری تحقیق، کارشناسان ترویج منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس می باشند. برای گردآوری داده ها از روش تمام شماری استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود. برای حصول اطمینان از اعتبار پرسش نامه از پانل متخصصان و برای محاسبه ی روایی آن از روش آلفای کرنباخ استفاده شده و مقدار آن 0.87 به دست آمد. برای داده پردازی علاوه بر آمار توصیفی (میانگین، میانه، واریانس و انحراف استاندارد) و ضریب همبستگی، ازآماره های استنباطی نظیر رگرسیون چندگانه و تکنیک تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج رگرسیون چندگانه به شیوه ی Enter نشان دهنده ی آن است که متغیرهای: توجه به نیازهای اقتصادی بهره برداران در طراحی طرح های آبخیزداری، میزان دخالت بهره برداران درتعیین نوع طرح ها، توجه به دانش بومی بهره برداران توسط مجریان طرح های آبخیزداری، میزان مشارکت بهر ه برداران در برنامه های ترویج آبخیزداری، میزان آشنایی بهره برداران با طرح های آبخیزداری، قابلیت مروجین در برقراری ارتباط دارای نقش موثری در مشارکت بهره برداران در طرح های آبخیزداری از دیدگاه کارشناسان منابع طبیعی و آبخیزداری دارند. همچنین، نتایج تکنیک تحلیل مسیر نشان می دهد که میزان دخالت بهره برداران در تعیین نوع طرح ها دارای بیشترین اثر مستقیم و غیرمستقیم (0.552) بر متغیر وابسته ی تحقیق و متغیر قابلیت مروجین در برقراری ارتباط دارای کمترین اثر مستقیم و غیرمستقیم (0.311) بر متغیر وابسته تحقیق (مشارکت در طرح های آبخیزداری) می باشند.

    کلیدواژگان: استان فارس، بهره برداران، کارشناسان ترویج منابع طبیعی، طرح آبخیزداری، مشارکت
  • زرین تاج علی پور، محمدحسین مهدیان، شاهرخ حکیم خانی، مصطفی سعیدی صفحات 141-158
    در این تحقیق شاخص های 30 EI، Lal، هادسون و Onchev برای16 ایستگاه ثبات بارندگی و سه ایستگاه نزدیک به حوضه ی دریاچه نمک با طول دوره ی آماری بین 16 تا 26 سال در حوضه دریاچه نمک محاسبه گردید. سپس خصوصیات سهل الوصول بارندگی نظیر شاخص فورنیه، شاخص فورنیه اصلاح شده، متوسط بارندگی سالانه و حداکثر بارش ماهانه به عنوان متغیر مستقل و شاخص های 30 EI، Lal، هادسون و Onchev به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده و رابطه رگرسیونی برقرار گردید. بر اساس ضریب تعیین و اشتباه استاندارد مدل های رگرسیونی مختلف، چهار مدل برای برآورد شاخص های 30 EI، Lal، هادسون و Onchev در ایستگاه های فاقد آمار شدت بارندگی انتخاب گردید و با استفاده از روابط رگرسیونی به دست آمده، شاخص های یاد شده در ایستگاه های باران سنجی فاقد آمار، شدت بارندگی برآورد شد.
    کلیدواژگان: حوضه دریاچه نمک، شاخص 30 EI، شاخص فرسایندگی باران، شاخص فورنیه اصلاح شده
|
  • F. Eslamy, B. Pasban Eslam, M. Tajbakhsh, H. Teimourpour Pages 1-10
    This resarch was conduted to evaluate seed yield and yield components of 20 barley lines at Agricultural and Natural Resources Resarch Center of Tabriz, Iran uing a randomized complete block design (RCBD) with three replications. Analysis of variance showed that there were sigificant differece among lines under study for plant height, thousand kernel weight, number of grains per spike, grain yield, spike weight spikes per square meter and spike length. This shows that there gentic was variations for these traits among the lines studied. Mean comparisions of the traits showed that line EBYTC86-17 by having higher spike length, kernel per spike and 1000 kernel weight produced highest yield. This line can thus be regarded as suitable far thurther studies and recommend at to this area. It was also revealed that lines EBYTC86-5, EBYTC86-6 and EBYTC86-13 were low producers. Results of simple correlation coefficients among the traits showed that yield and yield components were highly correlated with kernel weight and kernels number per spike. Based on regression analysis, 37 percent of yield variation can be attributed to seed number per spike and 1000 kernel weight. Results also showed that for each unit increase in 1000 kernel weight and seed number per spike yield increased by 30 and 14 percent respectively. However, each unit increase in plant height decreased seed yield by percent.
    Keywords: Barley lines, Genetic variation, Hordeum vulgare, Seed yield
  • A. Daryani, A.R. Tarinejad, S. Aharizad, F. Farahvash, H. Khanzade Pages 11-22
    To obtain superior genotypes from 30 advanced spring bread wheat cultivars a field experiment in RCBD was carried out in 1388. Traits like yield, yield components, harvest index, peduncle length, awn length, number of leaf, plant height, flag leaf area, penultimate leaf area, days to booting, days to spike emergence, days to flowering and physiological maturity were recorded. Analysis of variance showed significant difference among genotypes for the traits measured at %1 probability level. This indicates considerable genetic variations among the lines evaluated. Cluster analysis of traits measured, grouped lines into three categories. Eight lines were located in third cluster with respect to some traits including grain yield and other important traits like biological yield, number of seed per spike, spike length, peduncle length, plant height, flag leaf area, and number of spike per m² were found to be superior. By using factor analysis, five factors determined 78.99% of total variation. In this analysis, the first factor could account for 35% of total variation and nominated as effective factor on grain yield. Line with accession number of N-75-5 was found to be highest yielding (289.5 g/m2 (as compared with the other lines.
    Keywords: Bread wheat, Factor Analysis, Cluster Analysis, Yield
  • Zh. Toupcvhi Pages 23-40
    Kandovan is located in the north west of Iran in the province of east Azarbaijan. Its geographical position is 46ú 10′ to 46 ú 20ó and 37 ú 42óto 37 ú 52ó. This survey carried out at elevations of 1800-3200 m from sea level. The aim of this project was the collection and identification of plants grown in its 7000 hectares of range land. During two seasons about 400 plant samples were collected and identified in herbarium. In this project 256 species were identified to belong to 153 genus and 37 families. The most important plants families that collected in this region belonged to Asteraceae, Fabaceae, Lamiaceae, Brassicaceae and Apiaceae. Asteraceae (40 species), Fabaceae (29 species), Lamiaceae (25 species), Brassicaceae (22 species) and Apiaceae (16 species) were the dominant species in the area, respectively. The life forms of these species were determined by using of Raunkierõs method and they consist of 58.20% Hemicryptophytes, 30.07% Therophytes, 1.17% Phanerophytes, 5.85% Chamaephytes and 4.68% Geophytes.
    Keywords: East Azarbaijan, Flora, Iran, Kandovan area, Life forms
  • M. Afrouzie, B. Golizadeh, A. Manaf Hossaini Pages 41-50
    A complete randomized experiment was conducted to study the effect of different levels of mannanoligosaccharides (0, 1, 2 and 3 g/kg into the basal diets) on growth performance, carcass characteristic and blood lipid profile in broiler chicks. Six hundred one day old Ross 308 broiler chicks were randomly assigned into 5 treatments. Each treatment consisted of 6 replicates and there were 20 chicks in each replicate. In this experiment, avilamicin antibiotic (10 mg/kg into the basal diet) was used as a positive control. The obtained in results starter period showed that, none of the growth performance parameters affected by adding prebiotic. Adding avilamicin also did not affect the parameters under study. By adding 2 and 3 g/kg prebiotic or avilamicin into basal diet weight gain improved as compared with control diet (P
    Keywords: Blood lipid, broiler chicken, carcass weight, Mannanoligosaccharides
  • S. Nematollahian, M. Ghanipoor, A.R. Seidavi, S.Z. Mirhosseini, M. Mavvajpour, A.R. Bizhannia Pages 51-62

    Performance of five Chinese commercial lines of silkworm like 32, 104, 110, 152, 154 and five Japanese ones such as 31, 103, 107, 151, 153 were investigated at four rearing periods of two spring and two summer seasons. Total hatch, rearing steps, recording and experimental activities were conducted under standard conditions of ESCAP (1993). The results indicated that maternal base effect all of effects in model (generation, genus and hybrid group) was significant (P

    Keywords: Correlation, Crisscrossing System, Heritability, Hybrid, Silkworm
  • M.H. Kazemi, Sh. Jafari, H.A. Lotfalizadeh, M. Mashhadi, Jafarloo Pages 63-74
    The European mole cricket is considered to be of the most important insect pests of Iran, especially in Azerbaijan province. Its damage in some area economically is very high. In this study, morphological characteristics, including the length of various parts of the pest body, were evaluated. Analyzing of the size of fore and hind wings results of the adults in this species, showed that there were seasonal dimorphism as long-winged (L.W.) and short-winged (S.W.) among the insects. Based on the literature available seasonal dimorphism in this species is the first report in the world, and probably each morph of this species is various in different both in the biology and behavior. Sexual dimorphism can be distinguished by study pattern of venation in the forewings of sexes. One of the important characteristics in distinguishing mole cricket species is arrangement spines in the fore and hind tibia where their numbers and sizes of these spines in various species are different. The fore tibia of insect has four wide and strong dactyls in its apex, but lateral margin of the hind tibia armed with five sharp spines with seven spines at the end of its tibia.
    Keywords: European mole cricket, Gryllotalpa gryllotalpa, Morphological characters, North, west of Iran, Seasonal dimorphism
  • M. Akrami, A. Ibrahimev Pages 75-84
    The Fusarium disease, caused by Fusarium oxysporum and F. solani has been observed in different areas of Iran in recent years. Current biocontrol studies have confirmed the effectiveness of the Trichoderma species against many fungal phytopathogens. In this study, biocontrol effects of Trichoderma isolates, both separately and their combined effects were evaluated against Fusarium oxysporum, F.solani pathogen. In this investigation the ability of Trichoderma harzianum and T.asperellum isolates, isolated from soil and chickpea root, were compared with combination of three fungal lentil Fusarium rot. Three isolates (Trichoderma) of isolates T1, and T2 around Fusarium oxysporum and F.solani hyphae. Volatile metabolites of all isolates reduced the mycelial growth of fusarium diseas pathogen. T1 and T2 isolates and their combination were more effective than other treatments to control the disease, where it reduced 75 to 78% disease. All of treatments showed significant differences with control (Trichoderma harzianum)T1, (Trichoderma asperellum)T2, were selected before test (shown good antagonist effect) after screening tests for antifungal combination effects against Fusarium disease pathogen in greenhouse. In dual culture tests, three (T1, T2) isolates covered and colonized the colony of the pathogen. In this research three (T1, T2) isolates covered and colonized the colony of the other Trichoderma isolates. Microscopic studies revealed hyphal coiling (hyperparasitismplants).
    Keywords: Biocontrol, Chickpea, Combination, Fusarium rot, Trichoderma
  • E. Hajmohammadloo, D. Shirdel Pages 85-96
    In this research, effect of feeding of five pollen sources, apple, pear, almond, apricot and walnut, as 5 treatments on the period of egg to adult, longevity and fecundity of the predatory mite, Typhlodromus bagdasarjani, was studied in a complete randomized design (CRD). Mites kept individually on black mulberry leaf discs at 24±2 °C temperature, 60±5 % relative humidity and a photoperiod of 16:8 (L:D) hours, with a sufficient quantity of the pollens. Results showed that T. bagdasarjani could develop and reproduce when the predatory mite feed on the all of diets. Thus, the pollens can be alternative foods for the mite. The mean of developmental time from egg to adult emergence varied between the treatments from 11.69 to 21.49 days for females and 11.70 to 20.07 days for males. The minimum mean of developmental time of females and males was on walnut, almond and apple pollens and the maximum mean of it was on pear pollen. The mean of longevity varied among the treatments from 17.45 to 31.26 days for the females and 18.23 to 31.44 days for the male insects. The maximum mean longevity was on apricot and almond pollens for females and it had maximum amount on apricot and walnut for males. The minimum mean of longevity of females and males was on pear pollen. Also the maximum means of daily and total fecundity (0.73 and 9.60 eggs/female) were on apple and walnut pollens. The minimum amount of these means was on pear pollen. According to these results, almond and walnut pollens were the most suitable diet for T. bagdasarjani as compared to the other pollens. Among diets, pear pollen had least desirability and nutritional value for the mite.
    Keywords: Biology, fecundity, longevity, Pollen, Predatory mite, Typhlodromus bagdasarjani
  • A. Falsafian, S.K. Vaezi Pages 97-112

    Agricultural insurance is considered as a support policy that reduces negative effects of risk in agricultural farms. In addition, it can improve managerial behavior of insured and technical-healthy regulations of production by using some special tools. This study investigated the impact ofinsurance of agricultural products insurance on using technical-healthy regulations of production in industrial livestock farms at Khorasan province and apple farms at Damavand County. To this end, the required data were survyed from the farms; then it was statistically analyzed. Results indicated that the insurance has exactly significant influence on using any of technical-healthy regulations of production in industrial livestock farms; whereas the insurance does not have any significant influence in the apple farms. In addition, it was also found out that the greatest influence of insurance was in industrial livestock and apple farms that had less than 200 animals and 3 hectares farms, respectively.

    Keywords: Agricultural insurance, Apple farm, Industrial livestock, Technical, healthy regulations of production
  • G. Dinpanah Pages 113-126
    The purpose of this study was to determine effect of farming, social, economical and extension characteristics of rice farmer on land consolidation. The research population consisted of 329, farmers who were selected randomly by using randomized stratified sampling method. The methodological approach of this study was causal- comparative. Validity of the instrument was established by a panel of experts consisting of senior faculty members in agricultural extension and education department, and research committee advisors. Reliability analysis was conducted by using and Cronbach alpha formula and result was found to be 0.82. The results showed that means of farmers age, rice farming experience and rice-cultivated land acreage of rice were highly effective in land. Results also showed that factors like means for farm acreage, social influence, social participation, attitude of rice farmers toward land consolidation, yield, income, cost-benefit, mass media, information sources extension courses and education levels of rice farmers were very effective on land consolidation.
    Keywords: Land consolidation, Rice farmers, Sari County
  • M. Mousaei, I. Malek Mohammadi, S.J. Farjolla Hosayni, S.M. Mir Damadi Pages 127-140

    The main purpose in this research was to identify effective factors for participation of stakeholders in watershed management project from the opinion of natural resources and watershed management extension specialist, in Fars province, Iran. The method of data collection was whole counting. The tool of data collection is questionnaire. The specialty panel of experts was used to gain assurance of the validity of the questionnaire. Corenbach Alpha method was used to gain assurance of the reliability of the questionnaire (α=0.87). In addition to descriptive statistics (such as man, median, variance and standard deviation) and correlation coefficient and inferential statistics such as, multivariate regression and path analysis technique used for analyzing data. The results of multivariate regression using Enter technique indicate that attention to the stakeholders economical needs in watershed management projects, attention to the indigenous knowledge, rate of stakeholders participation in watershed management extension programs, rate of participation of stakeholders in the type and features of plans, rate familiarity of stakeholders with watershed management projects and extension agents ability to set communication are the most important obstacles for the participation of stakeholders in watershed management projects from the viewpoint of the natural resources and watershed management extension specialists. The results of Path Analysis technique also showed that the rate of participation of stakeholders in the type and features of plans have the most direct and indirect effect (0.552) on dependent variable, and extension agents ability for communication has the lowest direct and indirect effect (0.311) on dependent variable of the study (participation in watershed management).

    Keywords: Fars province, Natural Resource specialists, Participation, Stakeholders, Watershed management project
  • Z.T. Alipour, M.H. Mahdian, S. Hakimkhani, M. Saeedi Pages 141-158
    In this research the indices EI30, AIm,ý KE>1ý as well as P/√tý were determined for 16 pluviograph as well as for 3 Namak Lake Basin nearby stations. Regression relationships were established between the dependent variables of EI30, AIm, KE>1ý as well as P/√tý Indices and other easily accessible rainfall indices of: fournier, modified fournier, maximum monthly rainfall, maximum daily rainfall, standard deviation of monthly and annual rainfall as well as pluviometer site elevations. This made the establishment of appropriate relationships between rainfall intensity dependent indices and the dependent variable of rainfall intensity (at stations where intensity was non-existent) possible. In the next step, the indices as well as easily accessible rainfall data from pluviograph stations were exploited to find out EI30 ,AIm ,ý KE>1ý as well as P/√tý indices, while using the previously obtained regression relationships.
    Keywords: EI30, Namak Lake Basin, Rainfall erosivity